Home » Cultură » William Shakespeare: „Ai curaj! Șterge-ți ochii! Adesea, căderea e un mijloc de a te ridica mai sus”

William Shakespeare: „Ai curaj! Șterge-ți ochii! Adesea, căderea e un mijloc de a te ridica mai sus”

Publicat: 28.11.2022

A fi sau a nu fi: aceasta e întrebarea. / Mai nobil e să-nduri în cuget, oare, / Săgeţi şi prăştii ale-ursitei rele, / Sau apucând o armă tu sa curmi al Restriştilor noian? / Să mori, să dormi… Nimic mai mult. / Şi printr-un somn să ştii / Că pui sfârşit durerii sufleteşti / Şi-atâtor mii de alte suferinţe / Ce sunt a cărnii parte. / E-o-ncheiere / Chiar foarte de dorit. / Să mori, să dormi. / Să dormi, dar cine stie? / Să visezi! Aici e greul! / Căci în somnul morţii, / Când ai scăpat vremelnicul caier, / Ce vise-atunci ai să mai poți visa? / E tocmai ce ne-ndeamnă-a şovăi, / Şi-aici e teama care dă năpastei / Un trai atât de lung. / Cine-ar mai sta / Să rabde biciul şi dispreţul lumii, / Despoticul bun-plac, zăbava legii, / Sfidările din partea celor mândri, / Durerea dragostei ne-mpărtășite, / Trufia stăpânirii şi-njosirea, / Prin cei nemernici, a destoiniciei, / Când poate să-şi dea singur dezlegarea / C-un vârf de jungher? / Cine şi-ar mai duce / Povara vieţii-n geamăt şi sudori / De n-ar fi groaza tainei ce urmează / Şi-acel hotar necunoscut de unde / Nu-i călător să se fi-ntors vreodată, / Şi care zdruncina voinţa noastră, / Făcându-ne să suferim mai lesne / Urgiile de-aici decât să tindem / Spre altele pe care nu le ştim. / Ast gând pe toţi ne face-a fi mişei. 

Fragmentul, lesne de ghicit, este extras din actul III al tragediei „Hamlet”, una dintre cele mai cunoscute, mai vândute și mai jucate opere ale lui William Shakespeare, scriere în care autorul a dat naștere celebrului citat, tirada filosofică  A fi sau a nu fi, aceasta e-ntrebarea.

Hamlet a fost scrisă în 1603 și reprezintă cea mai lungă piesă a lui  – are 29.551 de cuvinte. A inspirat scenariile a zeci de piese de teatru și filme, nume mari de actori jucându-l pe Hamlet, personajul principal din această capodoperă a literaturii universale, printre ei numărându-se Ralph Fiennes, Richard Burton, Mel Gibson, Keanu Reeves, Jude Law, Christopher Walken, Ian McKellen, Daniel Day-Lewis, David Tennant, Ethan Hawke, Kenneth Branagh, Laurence Olivier, Derek Jacobi și Benedict Cumberbatch.

Căsătorie grăbită de o sarcină de trei luni

William Shakespeare (n. 23 aprilie 1564 – d. 23 aprilie 1616), dramaturg și poet englez, poetul național al Angliei, Poetul din Avon, Lebăda din Avon, așa cum deseori a mai fost numit, este considerat a fi cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Opera sa (majoritatea scrisă între 1585 și 1613, tradusă mai târziu în toate limbile pământului) include 38 de piese de teatru (cele mai importante comedii și tragedii din literatura universală) 154 de sonete și peste 150 de poeme.

Shakespeare s-a născut la Stratford-upon-Avon în 1564, în perioada Dinastiei Tudorilor, într-o familie înstărită care avea opt copii. Deși nu se cunosc foarte multe detalii despre prima parte a vieții lui – chiar și data exactă a nașterii a rămas un mister – se crede totuși a scriitorul a avut parte de o educație aleasă, fiind dat la școli prestigioase. În 1582, William s-a căsătorit cu fiica unui fermier, Anne Hathaway (cu opt ani mai mare decât el), iar la momentul nunții, Anne era însărcinată în trei luni. Au avut împreună trei copii, o fată Susanna și gemenii Hamnet și Judith.

Zona crepusculară din viața lui Shakespeare

Există o perioadă de timp în care Shakespeare pare că a intrat într-o gaură neagră, având în vedere faptul că între anii 1585 – 1592 nu știe nimeni ce s-a întâmplat cu scriitorul. Biografii săi au constatat consternați dispariția documentelor istorice în perioada menționată – 1585, anul în care a fost înregistrat botezul gemenilor săi, și 1592, anul în care dramaturgul Robert Green l-ar fi jignit într-unul din pamfletele sale, acuzându-l de plagiat și numindu-l pe Shakespeare un corb parvenit împodobit cu penele noastre, ceea ce sugerează că până la acea dată Shakespeare era deja cunoscut în lumea teatrală Londoneză.

Despre această perioadă de șapte ani dispărută în neant istoricii spun, speculează că Shakespeare ar fi lucrat ca și profesor, ar fi studiat dreptul, ar fi călătorit în Europa continentală sau chiar s-ar fi alăturat unei trupe de actori care trecuse prin Stratford. De asemenea, potrivit unei relatări din secolul al XVII-lea, Shakespeare ar fi fugit din orașul natal după ce a ucis căprioare pe moșia unui bogătaș, fiind acuzat de braconaj.

A inventat cuvinte și expresii

Se crede că William Shakespeare este autorul care a influențat limba engleză mai mult decât orice alt scriitor din istorie, inventând – sau, cel puțin, popularizând – diferiți termeni și expresii care încă apar și sunt uzitate în conversațiile de zi cu zi: asasinare (folosit pentru prima dată în piesa Macbeth), năucit (folosit în Îmblânzirea scorpiei), sensul de atunci al cuvântului fiind asociat cu efectul orbitor al soarelui asupra ochilor, cu sânge rece (King John), încăierare (cuvânt folosit pentru prima dată în Antoniu și Cleopatra), nu tot ce strălucește este aur, mort de-a binelea, dragostea este oarbă. Tot lui Shakespeare i se atribuie inventarea numelor Olivia, Miranda, Jessica și Cordelia, care au devenit comune de-a lungul anilor, dar și a numelor Nerissa și Titania, care nu s-au popularizat precum celelalte.

În mai multe documente moștenite din timpul vieții lui William Shakespeare, numele lui de familie apare scris în peste 80 de moduri diferite: de la Shappere la Shaxberd, iar în cele câteva documente proprii care i-au supraviețuit, scriitorul a semnat cu abrevieri precum Willm Shakp, Willm Shakspere și William Shakspeare.

Blestemul de pe mormânt

William Shakespeare a murit pe 23 aprilie 1616, la vârsta de 52 de ani. Am spune astăzi, la doar 52 de ani, dar pentru epoca lui, când speranța medie de viață varia între 30 și 40 de ani, s-ar putea considera că Shakespeare a trăit „ceva”. Ca multe alte detalii legate de viața învăluită de mister a lui Shakespeare, nu se știe cu exactitate nici care a fost motivul morții acestuia, deși în scrierile cuiva din anturajul său ar fi fost menționat faptul că autorul s-a îmbolnăvit după o noapte în care băuse peste măsură cu amicul său, dramaturgul Ben Jonson. Puțin ciudat este faptul că Shakespeare ar fi avut timp să-și conceapă chiar și un epitaf, pe piatra funerară fără nume fiind scris un text care „sună” a blestem. Prieteni buni, în numele Mântuitorului, feriți-vă/Să săpați în pulbere ce-aici s-a ferecat/Căci binecuvântat va fi omul ce trece pe lângă pietre în tăcere/Și blestemat să fie acela care mișcă fără minte-aceste oase ale mele.

Câteva dintre cele mai importante opere ale lui Shakespeare sunt  – Antoniu și Cleopatra, Romeo și Julieta, Hamlet, MacBeth, Visul unei nopți de vară, Othello, Regele Lear, Titus Andronic, Negustorul de la Veneția, Îmblânzirea Scorpiei, Soțiile vesele din Windsor, Furtuna, Richard al III-lea etc.

Surse:

https://www.britannica.com/biography/William-Shakespeare

https://www.history.com/news/10-things-you-didnt-know-about-william-shakespeare

https://primaryfacts.com/6957/hamlet-facts-about-the-william-shakespeare-play/

Vă mai recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. Câte cuvinte a scris în total Shakespeare?

Exemplar al primei cărţi cu piese scrise de William Shakespeare, vândut pentru o sumă record

William Shakespeare, cel mai important dramaturg din toate timpurile

Ultima piesă de teatru scrisă de William Shakespeare, descoperită din greșeală în biblioteca unui colegiu

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Tinerii din China își schimbă stilul de viață și economisesc mai mulți bani ca niciodată
Tinerii din China își schimbă stilul de viață și economisesc mai mulți bani ca niciodată
Bogații lumii au devenit și mai bogați în 2024
Bogații lumii au devenit și mai bogați în 2024
A început Forumul Economic Mondial. Cei mai influenţi oameni ai planetei, prezenți la Davos
A început Forumul Economic Mondial. Cei mai influenţi oameni ai planetei, prezenți la Davos
Lenin, revoluţionarul comunist care a MURIT infectat de sifilis de o prostituată franceză. Cum a DISPĂRUT boala din dosarul lui medical
Lenin, revoluţionarul comunist care a MURIT infectat de sifilis de o prostituată franceză. Cum a DISPĂRUT boala din dosarul ...
Lumea este deja în mijlocul celui de-Al Treilea Război Mondial, spune președintele Parlamentului Finlandei
Lumea este deja în mijlocul celui de-Al Treilea Război Mondial, spune președintele Parlamentului Finlandei
Un nou cod de conduită la nivelul UE obligă companiile de tehnologie să ia măsuri împotriva incitării la ură
Un nou cod de conduită la nivelul UE obligă companiile de tehnologie să ia măsuri împotriva incitării la ură
Odată cu întoarcerea la Casa Albă, Donald Trump retrage pentru a doua oară Statele Unite din Acordul de la Paris
Odată cu întoarcerea la Casa Albă, Donald Trump retrage pentru a doua oară Statele Unite din Acordul de la Paris
Joe Biden a grațiat cinci membri din familia sa în ultimele minute de mandat
Joe Biden a grațiat cinci membri din familia sa în ultimele minute de mandat
„Nababul”, cel mai bogat român de la începutul secolului XX. Cum era manevrat de copiii lui?
„Nababul”, cel mai bogat român de la începutul secolului XX. Cum era manevrat de copiii lui?
Este posibil ca viața de pe Venus să ajungă acolo de pe Pământ?
Este posibil ca viața de pe Venus să ajungă acolo de pe Pământ?
Andrei Novac: „Cărțile de poezie sunt ascunse în librării”
Andrei Novac: „Cărțile de poezie sunt ascunse în librării”
Căutăm un Content Writer entuziast. Alătură-te echipei Go4it!
Căutăm un Content Writer entuziast. Alătură-te echipei Go4it!
Ospețele cu care Alexandru Marghiloman își răsfăța musafirii
Ospețele cu care Alexandru Marghiloman își răsfăța musafirii
Ce este tulburarea de depersonalizare? Medicii încă încearcă să deslușească misterul
Ce este tulburarea de depersonalizare? Medicii încă încearcă să deslușească misterul
Cel mai mare telescop din lume, amenințat de un proiect de energie regenerabilă
Cel mai mare telescop din lume, amenințat de un proiect de energie regenerabilă
Test de cultură generală. Ce este inflația?
Test de cultură generală. Ce este inflația?
Să fie o cască de stimulare a creierului răspunsul la depresie?
Să fie o cască de stimulare a creierului răspunsul la depresie?
Ce îndemn are fostul cancelar german Angela Merkel pentru Europa?
Ce îndemn are fostul cancelar german Angela Merkel pentru Europa?